Ačkoli se jedná o tradiční pokrm španělské kuchyně, základní recept je velmi variabilní a dá se připravovat v mnoha podobách. Jednou z nich je i paella s kuřecími křidélky a krevetami, kterou si připravíme v tomto receptu.
Ingredience
(cca 3–4 porce)
● 175 g kulatozrnné rýže typu arroz bomba
● 700–800 ml kuřecího vývaru (záleží na konkrétním druhu rýže, na balíčcích arroz bomba vždy najdete údaj o tom, kolik vývaru potřebujete na 100 g rýže)
● 4 kuřecí křidélka
● cca 10 větších krevet
● 1 malá cibule
● 2 stroužky česneku
● půl červené papriky
● 1 rajče
● malá hrst zelených fazolek
● pár vláken šafránu nebo pytlík španělského dochucovadla na paellu
● olivový olej
● sůl
Postup
(1 hodina, středně obtížné)
1. V prvním kroku si připravíme kuřecí maso: křidýlka překrojíme vždy v kloubu tak, aby nám vznikly menší kousky. Osolte a opepřete ze všech stran.
2. Rovnou si také nakrájejte zeleninu: cibuli, papriku a rajčata nadrobno, česnek na plátky. Pokud máte dlouhé fazolky, překrojte ja na cca 2cm kousky.
3. Připravíme si také šafrán (pokud používáte dochucovadlo na paellu tento krok můžete přeskočit). Rozehřejte půl skleničky vývaru a do horkého vývaru vhoďte vlákna šafránu. Hezky vývar obarví a pustí chuť.
4. Na pánev nalijte olivový olej tak, aby pokrýval celý povrch. Po rozehřátí vhoďte křidýlka a naprudko nechte kůži opéct dozlatova. Poté odstraňte z pánve.
5. Snižte teplotu. Na stejnou pánev vhoďte plátky česneku a nechte je rozvonět. V případě potřeby přidejte více oleje. Jakmile česnek začne vonět, přidejte papriku a rajče. Nechte vše dobře provařit. Zelenina by měla povolit a změknout. Na posledních pár minut přidejte fazolky.
6. Zeleninovou směs rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu pánve, poté na nich naskládejte opečené kousky kuřete.
7. Nyní do kříže nasypejte na pánev rýži. Díky nasypání do kříže bude rýže na pánvi rovnoměrně rozprostřená.
8. Zalijte ji vývarem. Použijte všechen vývar dle návodu na obalu rýže (přidejte také vývar s šafránem, který jste si dříve připravili).
9. Přidejte dochucovadlo na paellu (pokud používáte) a ochutnejte vývar. Podle potřeby dosolte, aby měl vývar v pánvi dostatečně slanou chuť. Zlehka špachtlí promíchejte. Zkontrolujte, že jsou všechny ingredience víceméně rozprostřené po celé pánvi. Rýži od této chvíle nemícháme!
10. Přiveďte k varu, poté stáhněte teplotu tak, aby vývar jen lehce probublával. Vaření rýže běžně trvá kolem 18–20 minut, vždy se ale řiďte informacemi na obalu rýže. Na posledních 10 minut vaření naskládejte do rýže krevety.
11. Po uplynutí uvedené doby by měla být tekutina téměř vsáknutá do rýže a rýže by měla být uvařená na skus. Nevadí pokud se zespodu trochu připeče a vytvoří opečenou krustu, bude vám chutnat! Pokud se vám zdá rýže hodně tvrdá, přilijte naběračku vývaru a vařte o chvilku déle. Rýži stále nemíchejte.
12. Pánev sundejte z plotny, přikryjte alobalem a nechte asi 10 minut odpočívat. A můžeme servírovat!