Pod názvem Dejvická 34 je podepsaný Tomáš Černý, spolumajitel a šéfkuchař, který má jednu obrovskou přednost: díky svému temperamentu, nadšení pro vaření i respektu plynoucímu z dlouholeté praxe je magnetem pro lidi, kteří pracují v gastronomii. A dnes se takovým "šéfkuchařem" můžete stát i vy!
Ingredience
(2 porce)
● 200 g tresky s kůží či bez, pokud nemáme
● 100 g brambor
● 300 ml mléka na tresku 3.5 %
● 100 ml vody
● 50 ml mléka na salát
● 50 ml olivového oleje
● 30 g černých oliv bez pecky
● snítka tymiánu
● 1 ks bobkový list
● 1 stroužek česneku bez středu
● ½ citronu
● kajenský pepř
● sůl, pepř
Postup
1. Mléko a vodu přivedeme k varu s česnekem, tymiánem, bobkovým listem, solí a kůrou z citronu.
2. Do této lázně dáme filet tresky a necháme stát mimo plamen cca 8 minut. Maso se nám krásně napošíruje, a přitom zůstane šťavnaté.
3. Z tresky odstraníme kůži a kosti a čisté maso natrháme na menší kousky. Vše dáme do mísy.
4. V osolené vodě uvaříme na malé kostičky nakrájené brambory. Po uvaření je scedíme a přidáme k tresce, přidáme olivový olej a druhou část mléka zahřátého na cca 40 °C.
5. Vše osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou. Vařečkou ještě za tepla dobře mícháme dokola, dokud se nám suroviny nespojí do salátu (lehce bude připomínat pomazánku).
6. Vše ještě dochutíme solí a pepřem a servírujeme. Posypeme kajenským pepřem a doplníme o pokrájené černé olivy a pár kapek olivového oleje.