Hlavním městem je zde Bukurešť. Do roku 1989 byla země pod vládou komunistů. Členem Evropské unie se stala až v roce 2007, do Severoatlantické aliance vstoupila o tři roky dříve.
Základní informace
Rozdělení krajiny je v Rumunsku pestré. Přibližně třetina území je hornatá, třetina zalesněná, poslední třetinu pak tvoří roviny a kopečky. Díky tomu, že je zde velmi mírné podnebí, je tato země známá pro své přírodní zdroje.
Najdeme zde mnoho řek, lesů, pastvin pro hospodářská zvířata, ale i úrodnou půdu pro zemědělství, ropu a další nerostné bohatství. Pobřeží Černého moře je pak místem mnoha letovisek a přístavů.
Kultura
Rumunsko zažilo rozsáhlou industrializaci a urbanizaci a stále více se kulturně orientuje na západní Evropu. Populace však zůstává dosti nábožensky založená a klade velký důraz na rodinné vztahy a hodnoty. I když jsou Rumuni při prvním setkání s lidmi zpočátku rezervovaní, jsou známí jako pohostinní, vřelí a s dobrým smyslem pro humor.
Rumunsko má také nadále silnou tradici folklóru. V celém Rumunsku existuje mnoho příběhů o čarodějnicích, obrech, duších, hrdinech, vílách, ale i příšerách. Mnohé z nich mají předkřesťanský původ. Například noc před svátkem svatého Ondřeje je ve znamení několika zvyků, jejichž cílem je chránit jak lidi, tak jejich domovy a zvířata před zlými duchy. Rumuni z měst a mladší generace těmto příběhům už obecně nevěří a považují je spíše za kulturní pověry.
Co zde navštívit
Určitě bychom vám mohli doporučit návštěvu jezera Balea. Jezero Balea je ledovcové jezero v pohoří Fagaras, které se nachází v centrální oblasti Rumunska. Každý, kdo jej navštíví, je unesen ohromující scenérií. Můžete se ubytovat v jednom z mála místních hotelů a navštívit restaurace, které vám umožní výhled na zvlněné hory a lesknoucí se jezero.
Důležitou zastávkou by ale měl být i hrad Bran. Hrad má výhled na malebnou vesnici Bran a je nyní muzeem otevřeným pro turisty, které zobrazuje umění a sochy shromážděné královnou Marií, poslední královnou Rumunska. Mimo to je také známý jako Drákulův hrad.
Místní kuchyně
Téměř každý region má svou vlastní verzi masových kuliček, Rumunsko nevyjímaje. Čím se však chiftele (místní název pro tyto kuličky) liší, je použití strouhaných brambor a mrkve do masové směsi. Při výrobě masových kuliček se nastrouhaná zelenina před smícháním s ostatními přísadami vymačká, aby se z ní odstranilo co nejvíce vlhkosti. Přidáním brambor jsou masové kuličky velmi jemné.
A pokud máte rádi koláče, i zde si přijdete na své. Budinca de Dovlecei je tradiční rumunské jídlo, které je podobné cuketovému quiche bez kůrky. Tento cuketový koláč se dá jíst teplý i studený. Je ideální na snídani, oběd nebo jako lehká večeře.
Zajímavosti
1. Název „Rumunsko“ pochází z latinského slova „Romanus“, což znamená „občan římské říše“.
2. Rumunský jazyk je starý více než 1 700 let.
3. Druhá největší budova na světě je v Bukurešti.