Blogujeme

Pão de queijo: brazilské sýrové bochánky

Tyto malé nadýchané bochánky s exotickým názvem patří mezi oblíbené brazilské snídaně a rychlé svačiny. Po upečení mají díky tapiokové mouce vláčnou sýrovou konzistenci s křupavým povrchem a nejlépe chutnají ještě zatepla.

26. 05. 2021
Recepty

V Brazílii je koupíte opravdu na každém rohu, vy si ale kvůli nim nemusíte kupovat letenku. Stačí pár ingrediencí, tento recept a můžete se vypravit do sýrového nebe přímo ze své kuchyně.

Ingredience (cca 6 porcí)

●    400 g tapiokové mouky
●    320 ml mléka
●    4 lžíce oleje
●    130 g sýru Minas (je možné nahradit sýrem Gruyère nebo parmezánem)
●    2 velká vejce
●    3 lžičky soli

Postup (středně obtížné, 1 hodina)

1. V hrnci zahřejte mléko s olejem a solí. Stačí přivést k varu, poté sundejte z plotny. Nyní přichází na řadu míchání ingrediencí, doporučujeme použít robota s hnětací metlou, který vám ušetří spoustu práce. Těsto jde vymíchat i ručně, ale počítejte s tím, že se u toho zapotíte.
2. K horkému mléku přidejte tapiokovou moukou a míchejte (v robotu nebo ručně), dokud vám nevznikne hladká, lehce lepivá směs.
3. Přidejte vejce a znovu zapracujte do těsta. Nejprve to bude vypadat, že se vejce s tapiokovým těstem nikdy nespojí, v tomto bodě je ale třeba trpělivost. Míchejte, dokud nevznikne co nejhladší těsto.
4. Nakonec přidejte najemno nastrouhaný sýr a zapracujte do těsta.
5. Připravte si plech vyložený pečícím papírem, připravte si také dvě lžíce a sklenici s vodou. Za pomoci lžíce naberte množství těsta na jeden pao – jeho velikost by měla být trochu menší než golfový míček. Za pomoci druhé lžíce těsto shrňte na papír. Takto tvořte kopičky těsta. Na jeden plech doporučuji dát cca 20 pao s rozestupy, během pečení se trochu nafouknou. Celkem by vám těsto mělo vyjít na cca 40 pão, tedy 2 plechy.
6. Namočte si prsty ve vodě a každý bochánek trochu dotvarujte, ať je hezky kulatý.
7. Pečte na 180 °C 15–20 minut. Pao se během této doby nafouknou dokulata. Po upečení by na povrchu měly být pevné a lehce opečené, uvnitř ale budou vláčné. Doporučuji se do nich pustit ještě zatepla, po zchládnutí jsou tužší. Případně je můžete chvilinku rozehřát v mikrovlnce nebo v troubě.

1

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021

Newsletter

Aby vám nic neuteklo!

Tento web používá cookies za účelem optimalizace efektivního poskytování služeb. Pokud své nastavení cookies nezměníte, chápeme to jako souhlas s jejich užíváním.

Další informace