Blogujeme

Olivy: surovina s velmi zajímavými účinky

Olivy byly součástí lidské stravy po tisíce let. Jsou fantasticky rozmanité a všestranné – lze je využít coby mleté na pomazánky, v celých kusech do salátů, dušené s masem a v omáčkách nebo třeba podávané s martini. Klidně si je však můžete vychutnat „jen tak“.

09. 02. 2022
Suroviny

Jejich sladká, kyselá, slaná, hořká a štiplavá chuť je mimořádně komplexní, což z nich dělá základní nástroj v arzenálu mnoha domácích kuchařů.

Něco málo z historie

Jejich pěstování se datuje tisíciletími. Olivovníky jsou jedny z nejstarších stromů, které kdy lidé sklízeli, což je praxe stará více než 8 000 let. Dnes se olivy pěstují jak pro olej, tak pro plody.

Zajímavá je také s ním spojená tradice. V řecké tradici, když se narodí dítě, zasadí se olivovník. Olivovník a dítě vyrostou společně, a když bude dítěti 6 let, olivovník dá své první ovoce. Poroste s rodinou, přežije desetiletí a bude stále existovat pro všechny příští generace, aby nám vždy připomínal kontinuitu a vývoj života.

Očekávaná životnost olivovníku je někde mezi 300 až 600 léty, i tak byste však na mnoha místech našli olivovníky staré více než 1 000 let. Má se za to, že se poprvé objevil v Sýrii. Bylo to však Řecko, prostřednictvím fénických obchodníků, které jej přivezlo do evropského středomořského prostoru – Itálie, Francie, Španělska a Portugalsko – a odkud se rozšířil do dalších koutů světa.

Pěstování

Stromům samotným se daří v teplých, subtropických zónách, zejména v mořském vzduchu a kamenité půdě. Olivovníky se nepěstují ze semen, ale spíše z odříznutých kořenů nebo větví zahrabaných v půdě a nechá se zakořenit nebo se naroubují na jiné stromy.

Současná produkce oliv pokrývá okraj Středozemního moře a další subtropické oblasti, včetně Latinské Ameriky a Spojených států.

Jak se v nich vyznat?

Barva oliv je známkou její zralosti. Zelené olivy dozrávají a stávají se z nich černé olivy. Dříve však přechází ze zelené na světle hnědou, do zářivě červené a fialové a následně do nejtmavší černé. Obecně platí, že čím tmavší oliva, tím zralejší byla při utržení ze stromu.

Zelené olivy se na severní polokouli obvykle sklízejí v září a říjnu. Mají pevnou texturu a krásnou, ořechovou chuť. Černé olivy se sbírají v listopadu a prosinci, někdy až v lednu. Ty jsou měkčí, bohatší a masitější.

Benefity oliv

Lidé, o kterých je známo, že konzumují velké množství oliv, jedí celkově méně kalorií, a proto mají nadváhu jen zřídka. Jejich krevní testy také ukázaly, že mají vyšší hladiny serotoninu, který je označován jako „hormon sytosti“, díky kterému se lidé cítí sytí. Jsou tedy skvělým pomocníkem při hubnutí.

Když je cholesterol oxidován volnými radikály, poškodí krevní cévy. To postupně začne způsobovat hromadění tuku v tepnách, což může vést až k prodělání infarktu. Antioxidanty v olivách tomuto oxidačnímu procesu spolehlivě brání, čímž pomáhají předcházet srdečním onemocněním. Ačkoli mají olivy jistý obsah tuku, jedná se o zdravý mononenasycený typ. U toho bylo dokonce zjištěno, že zvyšuje dobrý cholesterol a snižuje riziko rozvoje aterosklerózy.

Říká se, že jeden šálek zelených oliv obsahuje 10 % denní doporučené dávky vitaminu A, který je nezbytné pro zdravé oči. Tento vitamín totiž umožňuje vašim očím lépe rozlišovat mezi světlem a tmou, čímž zlepšuje vaše noční vidění.

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021