Blogujeme

Odkud se vzal jeden z nejoblíbenějších citrusů na světě?

Pomeranče jsou jedny z nejoblíbenějších citrusů, které nalézají široké uplatnění – díky tomu, že jsou skvělým zdrojem vitamínů, je konzumujeme nejen ve formě nápojů, ale jsou také pro svou svěží chuť hojně využívány i ve světové gastronomii.

04. 06. 2021
Suroviny

Pochází z jižní Číny, severovýchodní Indie a pravděpodobně také z jihovýchodní Asie (dříve Indočína). Do středomořské oblasti je po roce 1450 začali přepravovat italští obchodníci, kolem roku 1500 pak také portugalští navigátoři.

Jaké bylo jejich dřívější využití?

Prapůvodně se pomeranče využívaly pro léčebné účely. Velice účinně totiž posilují imunitní systém, tvorbu krve, zastavují krvácení (z nosu či dásní), pomáhají při soustředění apod. Později si je lidé začali pěstovat v tzv. oranžeriích.

Pomeranče se staly nejčastěji pěstovaným stromovým ovocem na světě. Jedná se o důležitou plodinu Dálného východu, v Jihoafrické unii, Austrálii, v celé oblasti Středomoří a v subtropických oblastech Jižní Ameriky a Karibiku. Jedním z největších producentů jsou také Spojené státy.

Pěstování

Pomerančovníky jsou subtropickou rostlinou, už malý mrazík je tedy může kompletně „odrovnat“. Pro dobrý vývoj kořenů musí existovat dostatečná hloubka. Mělké půdy s vysokou schopností zadržovat vodu jsou proto vyloučeny.

Jak si je vychutnat?

V minulosti se pomeranče konzumovaly především čerstvé a zejména v teplém podnebí. Na Kubě jsou např. pomeranče loupány staromódní loupačkou jablek, která je namontována na vozíku prodejců ovoce.

V domácnosti se pomeranče běžně loupají a používají v ovocných pohárech, salátech, želatinách a mnoha dalších dezertech nebo jako ozdoby na dorty, maso a drůbeží pokrmy. Pomeranče také můžete najít v kandované formě. Strouhaná kůra se často používá jako příchuť a do éterických olejů.

Zajímavosti

1.    Pomeranče jsou „kříženci“ mandarinek a pomela.
2.    První písemná zmínka o pomerančích pochází z Číny z roku 314 př. n. l.
3.    V přírodě byste je v minulosti samy od sebe nenalezly, byly vypěstovány uměle.

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021

Newsletter

Aby vám nic neuteklo!

Tento web používá cookies za účelem optimalizace efektivního poskytování služeb. Pokud své nastavení cookies nezměníte, chápeme to jako souhlas s jejich užíváním.

Další informace