Zajímavostí je zde určitě i fakt, že ještě před 200 lety byla rajčata v Americe považována za toxická. Nyní jsou čtvrtou nejoblíbenější zeleninou/ovocem, a to hned za brambory, salátem a cibulí.
Výhody, které přináší
Rajčata jsou velmi výživná rostlinná potravina, jejich konzumace je tedy více než vhodná – snižují riziko vzniku srdečních onemocnění, diabetu, ale i rakoviny.
Vyšší příjem ovoce a zeleniny také vede ke zdravější kůži, lepší kvalitě vlasů, vyšší celkové energii, ale také k redukci hmotnosti – výrazně tak můžete omezit vznik obezity.
Rajčata obsahují velké množství vitaminu C a dalších antioxidantů, čímž bojují proti tvorbě volných radikálů, které způsobují rakovinu. Díky obsahu lykopenu jsou také skvělou zbraní proti rakovině prostaty.
Pokud ve své stravě omezíte sodík a doplníte draslík, můžete při své dietě dosáhnout velmi pozoruhodných výsledků a omezujete možnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Ovoce, nebo zelenina?
Rajčata jsou druhem ovoce, které je však částečně považováno také za zeleninu. Termín „ovoce“ se používá k popisu sladkého a masitého botanického ovoce, „zelenina“ se pak používá k označení široké škály částí rostlin, které nejsou tak bohaté na fruktózu.
Zelenina bývá často servírována v miskách či jako příloha, naproti tomu ovoce zase spíše jako dezert nebo svačina. Svými výživovými hodnotami je tak rajče považováno za zeleninu, botanicky však za ovoce.
Historie
Rajčata se u nás vzala nejspíše někde z Jižní Ameriky (Peru a Ekvádor), jejich původ však není zcela přesný. K nám do Evropy je v 16. století dovezli Španělé, od té doby se ve Španělsku a Itálii stala hlavní surovinou pro přípravu mnoha druhů jídel.
Nejdříve byla rajčata pěstována jako okrasná rostlina, protože se mělo za to, že jsou jedovatá. To je částečně pravda – kořeny a listy jsou jedovaté, jedlé jsou tak jen samotné plody.
Zajímavosti
1. Rajčata jsou zdravější než klasická jablka.
2. Nedávejte rajčata do lednice, ideální teplota k uskladnění by měla být kolem 10 stupňů Celsia.
3. Rajčata jsou zeleninou také z jiného důvodu – na ovoce tehdy nebyla uvalována dovozní cla, na zeleninu ano. Zařazení do zeleniny je tedy čistě ekonomický důvod.