Blogujeme

Levandule: krásná fialová bylinka se skutečně bohatým využitím

Když se řekne levandule, většina si určitě vybaví nádherná fialová políčka, kde to voní a vypadá skvěle na pohled. Levandule však není jen krásná – velmi často se využívá jak v kuchyni, tak i v lékařství.

09. 03. 2022
Suroviny

Levandule je kvetoucí rostlina z rodiny mát, kterou lze snadno identifikovat podle její sladké květinové vůně. Předpokládá se, že pochází ze Středomoří, Středního východu a Indie. Její historie přitom sahá hodně hluboko – možná i 2 500 let nazpět.

Dřívější využití

Dříve byla levandule považována za posvátnou a, stejně jako dnes, byla využívána pro ovonění různých věcí, mimo jiné vlasů a oblečení. Dnes je levandule víc než jen vonná rostlina. Jak se ukázalo, tato bylina se také běžně používá pro léčebné a terapeutické výhody.

Slovo levandule pochází z latinského slova „lavare“, což doslova znamená „umýt“. Nejstarší zaznamenané použití levandule se datuje do starověkého Egypta. Tam sehrál levandulový olej roli v procesu mumifikace. V pozdějších dobách se levandule stala přísadou do koupele v několika oblastech, včetně starověké Persie, Řecka a Říma. Tyto kultury věřily, že levandule pomáhá očistit tělo i mysl.

Pozitivní účinky

Od starověku se levandule používá ke zmírnění příznaků a poskytuje podporu při různých onemocněních.

Využít ji můžete zejména na:
– hojení ran,
– akné,
– bolesti hlavy,
– úzkost a nespavost,
– ztrátu vlasů,
– a další.

Je vůbec možné, aby byla škodlivá?

Levanduli můžeme v potravinách a doplňcích běžně konzumovat prakticky v jakémkoli množství. Krátkodobé užívání perorálních doplňků, jakými jsou např. levandulové kapsle, je také považováno za bezpečné.

Na druhou stranu není dobrý nápad polykat levandulový esenciální olej. Ty totiž mohou být toxické a způsobit vám střevní křeče, nevolnost nebo jiné nepříznivé příznaky. Nikdy tedy nekonzumujte levandulový olej napřímo.

Jak ji využít?

Levanduli můžete využít mnoha způsoby, nejvíce je však známá pro její využití v receptech, limonádách, jako koření, při výrobě sirupů, ale i coby nádherná dekorace. Velmi často ji také naleznete coby složku v kosmetických přípravcích.

Možností využití je opravdu mnoho, stačí zapojit fantazii!

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021