Krevety patří mezi jedny z nejvíce oblíbených korýšů. Pochutnáváme si na nich většinou tehdy, když se chystáme k moři – v přímořských státech a jejich restauracích totiž chutnají opravdu skvěle!
Rozhodně se však nedá říci, že by byly nějak levným zbožím – kilo těch nejskvělejších krevet se může vyšplhat až na částku několika tisíc korun. Je jich mnoho druhů, do této chvíle jich jsou známy asi čtyři stovky.
Původ
Krevety jsou korýši, kteří umí přežít ve sladké i slané vodě. Jejich prapředci jsou přitom známi již z dob pravěku. V dnešní době přitom nemusíte žít jen u moře, abyste si je mohli vychutnat – seženete je v jakémkoli větším obchodě. Mohou být čerstvé, předvařené, nevařené... variant je opravdu mnoho. A pokud se rozhodnete nakoupit si krevety čerstvé, hlídejte si, aby voněly. V opačném případě jim do čerstvosti už opravdu něco chybí.
Jak je využít
V našich kuchyních se krevety zejména smaží, pečou nebo třeba grilují – žádná z forem přípravy není špatně. Gurmáni si z nich dokonce rádi dělají různé koktejly – zálivka je většinou ze smetany či majonézy. V restauracích byste krevety našli zejména coby jednu z ingrediencí do salátů, ke špagetám, případně v polévkách z mořských plodů.
Jejich přínosy
Krevetky v sobě ukrývají mnoho bílkovin a nemají prakticky žádné kalorie, jsou tak ideální pochoutkou při hubnutí. Pomáhají činnosti mozku a jsou také zdrojem mnoha zdravých kyselin, minerálů a vitamínů.
Zajímavosti
- Krevety mají i své okrasné varianty, které září všemi barvami.
- Často jsou pojídány i syrové, zejména pak coby jedna z ingrediencí v sushi.