Blogujeme

Krevety: oblíbená pochoutka v přímořských státech

Pokud jedeme k moři a myslíme na to, co bychom si zde rádi dopřáli, určitě nás nejdříve napadnou různé mořské plody. Těmi nejčastějšími jsou přitom bezpochyby krevety.

06. 05. 2021
Suroviny

Krevety patří mezi jedny z nejvíce oblíbených korýšů. Pochutnáváme si na nich většinou tehdy, když se chystáme k moři – v přímořských státech a jejich restauracích totiž chutnají opravdu skvěle!

Rozhodně se však nedá říci, že by byly nějak levným zbožím – kilo těch nejskvělejších krevet se může vyšplhat až na částku několika tisíc korun. Je jich mnoho druhů, do této chvíle jich jsou známy asi čtyři stovky.

Původ

Krevety jsou korýši, kteří umí přežít ve sladké i slané vodě. Jejich prapředci jsou přitom známi již z dob pravěku. V dnešní době přitom nemusíte žít jen u moře, abyste si je mohli vychutnat – seženete je v jakémkoli větším obchodě. Mohou být čerstvé, předvařené, nevařené... variant je opravdu mnoho. A pokud se rozhodnete nakoupit si krevety čerstvé, hlídejte si, aby voněly. V opačném případě jim do čerstvosti už opravdu něco chybí.

Jak je využít

V našich kuchyních se krevety zejména smaží, pečou nebo třeba grilují – žádná z forem přípravy není špatně. Gurmáni si z nich dokonce rádi dělají různé koktejly – zálivka je většinou ze smetany či majonézy. V restauracích byste krevety našli zejména coby jednu z ingrediencí do salátů, ke špagetám, případně v polévkách z mořských plodů.

Jejich přínosy

Krevetky v sobě ukrývají mnoho bílkovin a nemají prakticky žádné kalorie, jsou tak ideální pochoutkou při hubnutí. Pomáhají činnosti mozku a jsou také zdrojem mnoha zdravých kyselin, minerálů a vitamínů.

Zajímavosti

  • Krevety mají i své okrasné varianty, které září všemi barvami.
  • Často jsou pojídány i syrové, zejména pak coby jedna z ingrediencí v sushi.

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021