Blogujeme

Klasický hummus v originální přípravě

Připravte si s námi a Tomášem Černým, skvělým šéfkuchařem a spolumajitelem restaurace Dejvická 34, klasický hummus!

15. 07. 2021
Recepty

Pod názvem Dejvická 34 je podepsaný Tomáš Černý, spolumajitel a šéfkuchař, který má jednu obrovskou přednost: díky svému temperamentu, nadšení pro vaření i respektu plynoucímu z dlouholeté praxe je magnetem pro lidi, kteří pracují v gastronomii. A dnes se takovým "šéfkuchařem" můžete stát i vy!

Ingredience (1 porce)

  • 200 g sušené cizrny nebo 400 g uvařené v nálevu
  • 300 ml vody
  • 1 ČL jedlé sody
  • 100 ml olivového oleje
  • 30 ml sezamové pasty tahini
  • sůl
  • římský kmín
  • 1 ks citronu – šťáva
  • 1 g kyselina citronová

Postup

1. Cizrnu namočíme přes noc ve vodě s jedlou sodou. Druhý den v té samé vodě a se solí cizrnu uvaříme do měkka. Poté scedíme, ale vodu nevylijeme – vše dobře vychladíme!

2. V kuchyňském stolním mixéru dáme dohromady cizrnu, tahini, olej, sůl, šťávu z citronu, římský kmín a přilijeme cca 100 ml vychlazené vody. Vše mixujeme do hladka.

3. Pokud je hummus příliš hustý, přidáme ještě vychlazenou vodu a doplníme o kyselinu citronovou rozpuštěnou v troše vody. Hummus dekorujeme dle chuti olivovým olejem.

4. Pokud použijeme cizrnu vařenou, postupujeme stejně, jen vynecháme proces namáčení a vaření.

1

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021