Pod názvem Dejvická 34 je podepsaný Tomáš Černý, spolumajitel a šéfkuchař, který má jednu obrovskou přednost: díky svému temperamentu, nadšení pro vaření i respektu plynoucímu z dlouholeté praxe je magnetem pro lidi, kteří pracují v gastronomii. A dnes se takovým "šéfkuchařem" můžete stát i vy!
Ingredience (1 porce)
- 200 g sušené cizrny nebo 400 g uvařené v nálevu
- 300 ml vody
- 1 ČL jedlé sody
- 100 ml olivového oleje
- 30 ml sezamové pasty tahini
- sůl
- římský kmín
- 1 ks citronu – šťáva
- 1 g kyselina citronová
Postup
1. Cizrnu namočíme přes noc ve vodě s jedlou sodou. Druhý den v té samé vodě a se solí cizrnu uvaříme do měkka. Poté scedíme, ale vodu nevylijeme – vše dobře vychladíme!
2. V kuchyňském stolním mixéru dáme dohromady cizrnu, tahini, olej, sůl, šťávu z citronu, římský kmín a přilijeme cca 100 ml vychlazené vody. Vše mixujeme do hladka.
3. Pokud je hummus příliš hustý, přidáme ještě vychlazenou vodu a doplníme o kyselinu citronovou rozpuštěnou v troše vody. Hummus dekorujeme dle chuti olivovým olejem.
4. Pokud použijeme cizrnu vařenou, postupujeme stejně, jen vynecháme proces namáčení a vaření.