Blogujeme

Jsou zelené, tuze slané a patří mezi jedny z nejoblíbenějších oříšků na světě – pistácie!

Pistácie patří mezi jedny z nejchutnějších, ale i nejzdravějších oříšků na světě, obsahují totiž tělu prospěšné tuky, jsou však také skvělým zdrojem bílkovin, antioxidantů a vlákniny. Mimo to udržují naše srdce a střeva zdravé a napomáhají hubnutí.

27. 07. 2021
Suroviny

Možná jediným důvodem proti jejich konzumaci je často velmi vysoká cena. Mimo obyčejné pojídání je lidé velmi často využívají v mnoha dezertech, najdete je také ve zmrzlinách apod.

O co se vlastně jedná

Pistácie jsou podlouhlá, tmavě zelená semena ve skořápce skoro smetanové barvy. Nejdříve mají žlutou či načervenalou barvu, postupně se pak skořápka rozevírá, resp. praská. Po prasknutí vidíme nádherné zelené oříšky vhodné ke konzumaci. Ve světě je můžete sehnat už i vyloupané, u nás však jen málokdy.

Trocha historie

Má se za to, že jsou pistácie jedním z nejstarších rostoucích druhů oříšků, pochází z území dnešního Íránu, Sýrie a Afghánistánu. Během let fungovaly také jako platidlo, a to přibližně od 6. století, postupně se pak začaly rozšiřovat do celého světa včetně Ameriky.

Kde se jim daří nejlépe

Pistácie pochází ze stromu pistacia vera a nejvíce jim svědčí přímý sluneční svit, proto je také nejčastěji najdete na pouštích a v oblastech s dlouhými parnými léty. Důležitá je pro jejich pěstování také vysoká vlhkost, bez které se neobejdou.

Výhody, které nám přináší

Vašemu „zobání“ zde vůbec nic nebrání – pistácie jsou totiž druhem oříšků s velmi nízkým obsahem kalorií. Díky luteinu a zeaxanthinu, které se řadí mezi jedny z antioxidantů, mohou pistácie výrazně podporovat zdraví vašich očí – snižují totiž možnost vzniku různých očních vad.

Rovněž také podporují naše trávení a zabraňují vzniku zácpy. Díky zvýšené konzumaci pistácií tak zároveň zvýšíte množství žádoucích bakterií ve střevech.

Zajímavosti

1.    Konzumací pistácií využíváme blahodárný vitamin E, který se stará o elasticitu naší kůže, zároveň jsou skvělou obranou proti jejímu vysoušení.
2.    Pistácie působí protizánětlivě, což je vhodné zejména v období těhotenství; bílkoviny naopak posilují vývoj plodu.
3.    Pistácie nám dodávají energii pozvolna, zato dlouhodobě. Mají tak jasnou převahu nad běžným cukrem.

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021