Malabi se připravuje z mléka a rýžové mouky, má ale velmi specifickou chuť a vůni díky růžové vodě. Ta se na Blízkém východě používá pro dochucení zákusků, kterým dodává velmi zajímavý orientální tón. V kombinaci s malinovým rozvarem, křupavými pistáciemi a plátky kokosu se jedná o skvělou netradiční snídani i luxusní dezert.
Ingredience (4 porce)
Na pudink
● 1 litr mléka
● 110 g rýžové mouky
● 100 g cukru moučka
● 2 lžíce růžové vody
Na malinový rozvar s vůní růží
● 3 lžíce malinové marmelády
● 1 lžíce vody
● 1 lžička růžové vody
● 30 g cukru moučka
Na ozdobu
● nesolené pistácie
● strouhaný kokos
Jako všechny dezerty z Blízkého východu i tento je dost sladký. Pokud chcete, můžete snížit množství cukru až na polovinu.
Postup (snadné, 20 minut)
1. Do většího hrnce dejte 750 ml mléka a cukr moučka. Přiveďte k varu. Nezapomeňte míchat, aby se mléko nepřipálilo.
2. V misce rozmíchejte zbývajících 250 ml mléka s rýžovou moukou. Ideální je na to metlička, je třeba, aby se rýžová mouka s mlékem úplně propojila na hladkou kaši.
3. Jakmile mléko v hrnci vře, přidejte směs mléka a rýžové mouky. Stáhněte teplotu a bez přestání míchejte metličkou, dokud směs nezhoustne. Asi dvě minuty takto povařte, poté sundejte z plotny.
4. Přilijte růžovou vodu a zamíchejte do směsi, už dále nevařte. Nalijte do skleniček nebo misek.
5. V menším hrnci si rozehřejte všechny ingredience na malinový rozvar. Vařte, dokud se cukr nerozpustí a směs lehce nezhoustne. Poté nalijte přes pudink.
6. Ozdobte nasekanými pistáciemi a kokosem. Pudink je skvělý zatepla i zastudena.