Blogujeme

Indie: bohatá kultura a všudypřítomná vůně koření a skvělého jídla

Do Indie ročně přicestuje nespočet turistů z celého světa. Země se totiž pyšní nejen skvělým jídlem, ale i bohatou kulturou a nevšedními zážitky, které byste jinde po světě nalezli jen stěží.

09. 06. 2021
Gastrotoulky

Aktuální situace v Indii však cestování a objevování nových kultur značně ztěžuje. Mimo turisty je zde také, pochopitelně, značné množství místního obyvatelstva – Indie je druhou nejlidnatější a zároveň sedmou největší zemí na světě.

Základní informace

Indie se rozkládá na území jižní Asie, největšími sousedy jsou zejména Čína, Nepál nebo třeba Pákistán.

Mnoho turistů zde jezdí kvůli místním náboženstvím, kterými jsou buddhismus, hinduismus (až 80 % věřících) a další. Dávají se zde na stezku poznání a osvícení. Hinduismus přitom patří do první trojky co do počtu následovníků. Životním stylem věřících jsou mnohé náboženské praktiky.

Až do roku 1947 však byla Indie prakticky jen britskou kolonií, o tři roky později byla prohlášena za samostatnou republiku, plným názvem Indickou republiku.

Kultura

Kultura je v Indii do značné míry ovlivněna západním světem, od kterého si přebírá hudební, ale i filmové prvky. Nemůžeme však jednoznačně říct, že by měla pouze „jedinou kulturu“. Nachází se zde totiž 29 spolkových států, každý se svou specifickou kulturou.

Indie má také „svůj vlastní Hollywood“, jen mu přezdívá Bollywood, který má své centrum v Bombaji. Převažujícím jazykem je v Bollywoodu hindština. Stejně jako u filmů se nechali západem inspirovat i v hudbě – v místních klubech tak uslyšíte západní i indickou hudbu mnoha žánrů.

Místní obyvatelé se také zaměřují na různorodou výrobu šperků, vyšívání, ale i výrobu sošek bohů.

Země je také známa svými bujarými oslavami – slaví se tu prakticky vše, na co pomyslíte. Mezi největší svátky patří např. Díválí, což je festival ohňostrojů, světel a svíček.

Co zde navštívit

Turisté zde velmi často cestují za návštěvou chrámů a překrásné architektury, velmi častým cílem putování jsou také hory a pouště.

Za zmínku stojí bezpochyby hlavní město Dillí, které je rozdělováno na Novou a Starou část. Za Novou částí stojí zejména britské impérium, Stará část je však taková, jaká Indie původně byla – nehezká, chaotická, špinavá.

Asi nejslavnějším monumentem je v Indii hrobka Tádž Mahal ve městě Ágra. Hrobka slouží jako památka předčasně zesnulé ženy Mumtáz Mahal indického mogula Šáhdžahána.

A pokud jste milovníky pláží, určitě nevynechejte Palolem beach. Naleznete zde klid a odpočinek, který by na dovolené rozhodně neměl chybět. Přímo na pláži také naleznete malé chatky, které svým hostům nabízí skvělou možnost ubytování. Na pláži je to, co byste asi tak běžně očekávali – různé možnosti aktivit, bary, ale i restaurace.

Místní kuchyně

Indie (a její kuchyně) je proslulá svou barevností a rozmanitostí. Využívá se mnoho druhů koření, velmi často pikantních.

I stravování je zde velmi ovlivněno místním náboženstvím. Hinduisté nejedí maso, muslimové zase nejí vepřové. Hinduisté však velmi konzumují mléčné výrobky, které podle nich čistí tělo i mysl.

Můžete zde ochutnat např. Chana masala, což je velmi chutný zeleninový pokrm. Narazíte ale také např. na Peanut chicken čili indické kuře s arašídovou omáčkou, Malai kofta, což jsou indické vegetariánské koule s omáčkou a mnohá další jídla.

Zajímavosti

1.    Sárí (pruh látky, kterým jsou oděny ženy) má délku až 9 m.
2.    11. a 16. hodina jsou v Indii časy čaje. Čajové rituály jsou tak důležitými součástmi dne.
3.    Kolem 35 % místních obyvatel žije pod hranicí chudoby.

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021