Pokrm kombinuje to nejlepší z indické kuchyně. Výrazné koření garam masala, zázvor, koriandr a česnek dochucují lahodnou rajčatovou omáčku s kuličkami cizrny. V Indii se pro přípravu nejčastěji používá kala chana (hnědá cizrna), jídlo je ale skvělé také s u nás běžně dostupnou cizrnou.
Ingredience (2 porce)
● 1 cibule
● 2 stroužky česneku
● 2 cm zázvoru
● 1 malé zelené chilli (podle toho, jak máte rádi pálivé, i méně)
● malá hrst čerstvého koriandru
● 2 lžičky koření garam masala
● 1 lžička římského kmínu
● 1 lžička mletého koriandru
● 1 lžička kurkumy
● 1 plechovka krájených rajčat (400 g)
● 1 plechovka cizrny (400 g)
● 1-2 lžičky kokosového cukru (podle sladkosti rajčat)
● půl citronu
● sůl
Jako příloha se hodí:
● rýže basmati
● placky chapati
● chléb naan
Postup (snadné, 45 minut)
1. Česnek, zázvor, čerstvý koriandr a chilli papričku v hmoždíři rozmělněte na hrubou pastu. Můžete si pomoci také mixérem. Anebo úplně nejjednodušeji vše nasekejte co nejvíce nadrobno.
2. V hrnci rozehřejte dvě lžíce oleje, poté na něm nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
3. Přidejte kořeněnou pastu a veškeré sypké koření: garam masalu, římský kmín, mletý koriandr a kurkumu. Promíchejte a nechte chvíli opékat. Pokud by se směs připékala, přidejte více oleje. Koření se nádherně rozvoní.
4. Po několika minutách přidejte nakrájená rajčata, uvařenou cizrnu a cca 50 ml vody. Zamíchejte a trochu osolte (raději méně než více, dosolíme ještě na konci vaření).
5. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte probublávat asi půl hodiny. Jednou za čas promíchejte. Všechny chutě se během této doby propojí a omáčka se zredukuje. Pokud by byla moc hustá, můžete přidat více vody.
6. Poté podle chuti dosolte a zakápněte citronem.
7. Na talíři posypejte čerstvým koriandrem. Servírujte s basmati rýží, plackami chapati nebo chlebem naan.