Blogujeme

Indická chana masala: cizrna v kořeněné rajčatové omáčce

Chcete se vydat na cestu do orientální Indie? Během chvilky se váš sen může stát skutečností díky vegetariánskému jídlu s tajemným názvem chana masala.

10. 06. 2021
Recepty

Pokrm kombinuje to nejlepší z indické kuchyně. Výrazné koření garam masala, zázvor, koriandr a česnek dochucují lahodnou rajčatovou omáčku s kuličkami cizrny. V Indii se pro přípravu nejčastěji používá kala chana (hnědá cizrna), jídlo je ale skvělé také s u nás běžně dostupnou cizrnou.

Ingredience (2 porce)

●    1 cibule
●    2 stroužky česneku
●    2 cm zázvoru
●    1 malé zelené chilli (podle toho, jak máte rádi pálivé, i méně)
●    malá hrst čerstvého koriandru
●    2 lžičky koření garam masala
●    1 lžička římského kmínu
●    1 lžička mletého koriandru
●    1 lžička kurkumy
●    1 plechovka krájených rajčat (400 g)
●    1 plechovka cizrny (400 g)
●    1-2 lžičky kokosového cukru (podle sladkosti rajčat)
●    půl citronu
●    sůl

Jako příloha se hodí:
●    rýže basmati
●    placky chapati
●    chléb naan

Postup (snadné, 45 minut)
1.    Česnek, zázvor, čerstvý koriandr a chilli papričku v hmoždíři rozmělněte na hrubou pastu. Můžete si pomoci také mixérem. Anebo úplně nejjednodušeji vše nasekejte co nejvíce nadrobno.
2.    V hrnci rozehřejte dvě lžíce oleje, poté na něm nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.
3.    Přidejte kořeněnou pastu a veškeré sypké koření: garam masalu, římský kmín, mletý koriandr a kurkumu. Promíchejte a nechte chvíli opékat. Pokud by se směs připékala, přidejte více oleje. Koření se nádherně rozvoní.
4.    Po několika minutách přidejte nakrájená rajčata, uvařenou cizrnu a cca 50 ml vody. Zamíchejte a trochu osolte (raději méně než více, dosolíme ještě na konci vaření).
5.    Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte probublávat asi půl hodiny. Jednou za čas promíchejte. Všechny chutě se během této doby propojí a omáčka se zredukuje. Pokud by byla moc hustá, můžete přidat více vody.
6.    Poté podle chuti dosolte a zakápněte citronem.
7.    Na talíři posypejte čerstvým koriandrem. Servírujte s basmati rýží, plackami chapati nebo chlebem naan.

1

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021

Newsletter

Aby vám nic neuteklo!

Tento web používá cookies za účelem optimalizace efektivního poskytování služeb. Pokud své nastavení cookies nezměníte, chápeme to jako souhlas s jejich užíváním.

Další informace