To je boeuf bourguignon neboli burgundské hovězí – jedno z nejoblíbenějších jídel francouzské kuchyně, které si právem získalo popularitu po celém světě.
Ingredience (cca 3–4 porce)
● 20 g másla
● 15 g hladké mouky
● 70 g slaniny
● 0,5 kg hovězího na dušení
● 2 lžíce olivového oleje
● 1 cibule
● 1 mrkev
● 150 g pevných bílých hub (žampionů)
● 2 stroužky česneku
● 2 lžíce brandy
● 250 ml francouzského červeného vína (ideální je samozřejmě burgundské)
● 250 ml hovězího vývaru
● snítka tymiánu
● 1 bobkový list
Příloha
● opečené francouzské bagetky s máslem a petrželkou nebo vařené brambory
Postup (středně obtížné, 1,5–3,5 hodiny – dle zvolené metody dušení)
1. Hovězí maso nakrájejte na kostky, poté ho osolte a opepřete.
2. Jídlo můžete připravovat několika způsoby: ideální je buď v hrnci s poklicí, který můžete dát také do trouby, nebo tlakový hrnec. Vystačíte si ale také s běžným hrncem s pokličkou.
3. Ve vybraném hrnci rozehřejte olej, poté na něm zprudka opečte všechny hovězí kostky. Maso se zatáhne a měla by se na něm vytvořit opečená krusta. Vždy opékejte naráz jen takové množství masa, které pokryje dno hrnce.
4. Zeleninu si nakrájejte na větší kusy (mrkev na širší kolečka, cibuli na čtvrtiny, žampiony podle velikost nechte vcelku nebo je překrojte napůl). Slaninu nakrájejte na menší podlouhlé kousky.
5. Na výpeku (přidejte trochu oleje, pokud by ho bylo málo) opečte cibuli, mrkev a slaninu. Po několika minutách přidejte česnek.
6. Zalijte zeleninu brandy a počkejte, dokud se nevyvaří. Poté přidejte víno a vařte, dokud se nezredukuje na polovinu.
7. V malém hrnci si bokem připravte jíšku: rozehřejte v něm máslo, poté přidejte mouku a asi půl minuty ji na másle opékejte. Takto připravenou jíšku odložte bokem.
8. Jakmile se víno zredukuje, přidejte do hrnce vývar a jíšku. Promíchejte, aby se vše dobře propojilo a přiveďte k varu.
9. Do hrnce vraťte kousky masa, přidejte žampiony, tymián a bobkový list. Přiklopte poklicí. Pokud chcete jídlo dokončit v troubě, pečte ho na 160 °C 2 hodiny. V běžném hrnci na plotně to bude chtít 2–3 hodiny, v tlakovém hrnci 1 hodinu.
10. Servírujte s bílou bagetou, kterou opečete na troše másla a posypete petrželkou.