Blogujeme

Fish and chips v těstíčku z černého piva, s majonézou s ančovičkami a pikantními batáty

Připravte si s námi a Tomášem Černým, skvělým šéfkuchařem a spolumajitelem restaurace Dejvická 34, pomalu vařenou chobotnici!

02. 09. 2021
Recepty

Pod názvem Dejvická 34 je podepsaný Tomáš Černý, spolumajitel a šéfkuchař, který má jednu obrovskou přednost: díky svému temperamentu, nadšení pro vaření i respektu plynoucímu z dlouholeté praxe je magnetem pro lidi, kteří pracují v gastronomii. A dnes se takovým "šéfkuchařem" můžete stát i vy!

Ingredience (2 porce)

360 g tresky (bez kůže)
hladká mouka na obalení
cca 1 l oleje na smažení 
sůl, pepř

Těstíčko:

150 ml černého piva
50 g uvařené brambory
80 g hladké mouky
sůl

Majonéza:

100 ml žloutků (cca 4 žloutky)
275 ml rostlinného oleje
1 ČL dijonské hořčice
sůl, pepř
½ citronu – šťáva
20 g sekaných ančoviček z oleje

Pikantní batáty:

300 g opraných batátů se slupkou
10 g směsi sušeného koření: Harissa, římský kmín, kajenský pepř v poměru 1 : 1 : 1 
sůl
50 ml olivového oleje

Postup

1. Veškeré suroviny (v rámci těstíčka) do sebe zapracujeme tyčovým mixérem a necháme odležet alespoň 20 minut. Před smažením směs vždy promícháme.

2. Rybu nejprve obalíme v hladké mouce, pak v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji.

3. V rámci majonézy žloutky, sůl, pepř a hořčici smícháme v dóze na šlehání.

4. Poté za stálého mixovaní tyčovým mixérem pomalu přiléváme olej, dokud nevznikne hustá krémová majonéza. S olejem pracujeme pomalu, aby se nám stačil vstřebat do žloutků. Poté doplníme o citronovou šťávu a posekané ančovičky.

5. Chybí už jen batáty. Ty nakrájíme na kostičky o hraně cca 2 cm a povaříme ve vroucí vodě se solí a kapkou olivového oleje cca 5 minut.

6. Poté slijeme a ještě za tepla promícháme s olejem, kořením a solí.

7. Batáty dáme na pečicí plech a pečeme na 220 °C přibližně 12 minut. Vždy zkusíme, jestli jsou měkké.

1

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021