Pod názvem Dejvická 34 je podepsaný Tomáš Černý, spolumajitel a šéfkuchař, který má jednu obrovskou přednost: díky svému temperamentu, nadšení pro vaření i respektu plynoucímu z dlouholeté praxe je magnetem pro lidi, kteří pracují v gastronomii. A dnes se takovým "šéfkuchařem" můžete stát i vy!
Ingredience (2 porce)
360 g tresky (bez kůže)
hladká mouka na obalení
cca 1 l oleje na smažení
sůl, pepř
Těstíčko:
150 ml černého piva
50 g uvařené brambory
80 g hladké mouky
sůl
Majonéza:
100 ml žloutků (cca 4 žloutky)
275 ml rostlinného oleje
1 ČL dijonské hořčice
sůl, pepř
½ citronu – šťáva
20 g sekaných ančoviček z oleje
Pikantní batáty:
300 g opraných batátů se slupkou
10 g směsi sušeného koření: Harissa, římský kmín, kajenský pepř v poměru 1 : 1 : 1
sůl
50 ml olivového oleje
Postup
1. Veškeré suroviny (v rámci těstíčka) do sebe zapracujeme tyčovým mixérem a necháme odležet alespoň 20 minut. Před smažením směs vždy promícháme.
2. Rybu nejprve obalíme v hladké mouce, pak v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji.
3. V rámci majonézy žloutky, sůl, pepř a hořčici smícháme v dóze na šlehání.
4. Poté za stálého mixovaní tyčovým mixérem pomalu přiléváme olej, dokud nevznikne hustá krémová majonéza. S olejem pracujeme pomalu, aby se nám stačil vstřebat do žloutků. Poté doplníme o citronovou šťávu a posekané ančovičky.
5. Chybí už jen batáty. Ty nakrájíme na kostičky o hraně cca 2 cm a povaříme ve vroucí vodě se solí a kapkou olivového oleje cca 5 minut.
6. Poté slijeme a ještě za tepla promícháme s olejem, kořením a solí.
7. Batáty dáme na pečicí plech a pečeme na 220 °C přibližně 12 minut. Vždy zkusíme, jestli jsou měkké.