Blogujeme

Divočák se šípkovou omáčkou s bramborovými knedlíky z pečených brambor

Připravte si s námi a Tomášem Černým, skvělým šéfkuchařem a spolumajitelem restaurace Dejvická 34, pořádného divočáka se šípkovou omáčkou a bramborovými knedlíky!

13. 09. 2021
Recepty

Pod názvem Dejvická 34 je podepsaný Tomáš Černý, spolumajitel a šéfkuchař, který má jednu obrovskou přednost: díky svému temperamentu, nadšení pro vaření i respektu plynoucímu z dlouholeté praxe je magnetem pro lidi, kteří pracují v gastronomii. A dnes se takovým "šéfkuchařem" můžete stát i vy!

Ingredience (3 porce)

Divočák se šípkovou omáčkou:

800 g očistěné kančí kýty bez kosti
100 g celer bulva
100 g mrkve
50 g cibule
1 ks bobkový list
3 ks nové koření
5 ks celého pepře
3 ks jalovce
5 ks hřebíčku
1 ltr červeného vína
100 g sádla
50 g másla
350 g šípkového džemu
30 g dvojitého protlaku
800 ml masového nebo zvěřinového vývaru
sůl, pepř, cukr krupice
hladká mouka na zahuštění

Bramborové knedlíky (cca 14 ks po 80 g):

800 g upečených nastrouhaných brambor v soli
300 g hladké mouky
4 vejce
2 ks žloutek
2 PL Sekané listové petržele
sůl, pepř, muškátový oříšek
1 kg soli na pečení
máslo či sádlo na promaštění

Postup

1. Na sádle orestujeme osolenou a opepřenou kýtu. Opečeme ji ze všech stran, vyjmeme ji a místo ní vložíme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky.

2. Orestujeme ji dozlatova, poté přidáme pokrájenou cibuli a zase opečeme.

3. Pak přidáme protlak a restujeme cca 2-3 minuty, přidáme džem, opět zarestujeme a zalijeme vínem.

4. Necháme odpařit alkohol, přidáme koření v gáze, osolíme, opepříme a lehce ocukrujeme. Do takto připraveného základu vložíme zpět maso, podlijeme vývarem a vaříme cca hodinu a půl, resp. až je maso úplně měkké.

5. Měkké maso a koření vyjmeme a omáčku rozmixujeme a přepasírujeme. Dle potřeby můžeme zahustit jíškou.

6. Nakonec vmícháme máslo a tím omáčku zjemníme.

7. Brambory ve slupce dáme na plech, zasypeme po okraj solí a přetáhneme alobalem.

8. Dáme péct na 160 °C cca 1 hodinu 20 minut. Až jsou brambory měkké, vyjmeme je ze soli a necháme vychladnout.

9. Oloupané brambory nastrouháme najemno, přidáme sůl, pepř, vejce, mouku a sekanou petržel.

10. Vypracujeme hladké těsto, ze kterého vytvarujeme knedlíky ve velikosti golfového míčku a vaříme v osolené vodě cca 6 minut.

11. Po uvaření promastíme sádlem či máslem.

1

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021