Šťáva, která je z cukrové řepy vyráběna, obsahuje vysoké množství sacharózy. Celkově je cukrová řepa na druhém místě za cukrovou třtinou jako hlavním zdrojem světového cukru.
Jak to s tím cukrem vlastně všechno začalo
Dříve, než se začala využívat coby zdroj pro výrobu cukru, sloužila jako zahradní plodina a jako krmivo. Cukr z ní vyrobil až chemik Andreas Marggraf, a to v Německu v roce 1747. V Polsku pak byl v roce 1802 postaven vůbec první cukrovar.
Zajímavé jsou však i jiné historické souvislosti. V roce 1811 se o výrobu cukru z cukrové řepy začínal zajímat také Napoleon Bonaparte. Chtěl díky ní vyřešit nedostatek třtinového cukru, za který mohla britská blokáda. Cukr bych tehdy Francouzské říši dovážen ze Západní Indie. Možná právě i díky tomuto problému pak ve Francii vzniklo kolem 40 továren na cukrovou řepu. Ve 40. letech 19. století se pak produkce cukru z řepy rozrostla po celé Evropě.
Pěstování
Cukrová řepa je letní plodinou, pěstuje se v chladnějších částech mírného pásma. Hodně také bývá pěstována v Jižní Americe, Africe, jižní Evropě a na Středním východu coby zimní plodina. Většinou si ji můžete užít již za 170–200 dní.
Pokud se pěstuje v oblastech, kde je málo srážek, je nutné, aby byla důkladně zavlažována.
Řepný cukr
Cukr z cukrové řepy je ryze sladký a velmi jemný. Dodává nám velké množství energie, problémem jsou však chemické procesy, kterými prochází. Kvůli nim pak cukr přichází o řadu důležitých látek.
Čím více cukru jíte, tím více si naopak škodíte – jeho zvýšená konzumace poškozuje zuby (vznik zubního kazu), vede ke vzniku civilizačních chorob a způsobuje nadváhu. Průměrný člověk ročně spotřebuje asi kolem 20 kilogramů cukru, což rozhodně není malá hodnota.
Lépe je, pokud konzumujete hnědý cukr – ten totiž obsahuje zbytky melasy. Tento cukr má jinou, zajímavější chuť, obsahuje více minerálů, vitaminů apod.
Zajímavosti
1. Největším producentem cukrové řepy je Rusko.
2. Jako krmivo se cukrová řepa využívala již od dob antiky.
3. Z cukrové řepy je mimo jiné vyráběn také líh.