Blogujeme

Artyčok: tak trochu jiná (a přitom velmi zajímavá) zelenina

Artyčok je bodlák rodu Cynara a „zeměkoule“ neboli francouzský artyčok je nejběžnější odrůdou této zeleniny. Většinou se pěstuje v Kalifornii, Francii, Itálii a Španělsku a je to oblíbená zelenina jak v evropské, tak i americké kuchyni.

07. 04. 2022
Suroviny

Konzumuje se jako zelenina a kulinářsky se jako taková i řadí. Rostlina patří do čeledi hvězdnicovitých a poupě se sklízí ještě před rozkvětem. Artyčok není jednoduchý na přípravu a dá vám tedy trochu práce, než se dostanete k jedlým částem.

Základní informace

Artyčok pochází z oblasti Středomoří a je považován za jednu z nejstarších potravin na světě, dokonce se objevuje v řecké mytologii. Dnes je dostupný v USA, roste především v Kalifornii, odkud se zásobují Američané. Plodiny ve Francii, Itálii a Španělsku zásobují zbytek světa. Jeho drobnou nevýhodu je to, že není zrovna nejlevnější zeleninou na trhu.

Jak se vaří

Artyčok je třeba před konzumací vařit, obvykle pečením, vařením, dušením, grilováním, mikrovlnou troubou nebo opékáním. Vaření celého artyčoku v páře je jednou z nejjednodušších a nejoblíbenějších metod vaření. Artyčoková srdce se také přidávají do různých jídel, včetně dipů, těstovin a polévek.

Budete muset odříznout a zlikvidovat stonek, a to u základny, trny na špičkách listů a trnitou korunu. Tvrdé vnější listy jsou odstraněny, takže je snazší získat měkkou, krémovou dužinu na spodní straně vnitřních listů a masité srdce.

Jak si vybrat ten pravý

Vyberte si artyčoky, které jsou těžké, když je potěžkáte v ruce. Pokud jsou lehké, pravděpodobně jsou trochu vysušené a nejsou tak masité, jak by měly být. Pokud artyčok vymačkáte, měly by vám listy „skřípat“. To je další způsob, jak poznáte, že je artyčok čerstvý.

Listy by měly být spíše stažené a s malým oddělením, ne otevřené. Artyčok je poupě, jak stárne, listy se začínají otevírat. Artyčok s široce otevřenými listy je tedy přestárlý.

Pokud artyčok vypadá, jako by ho spálil mráz, nemějte obavy. Ve skutečnosti mohou tyto méně než krásné artyčoky chutnat ještě lépe.

Výhody pro naše zdraví

Kromě širokého nutričního profilu artyčoky nabízejí více bílkovin než mnoho jiných druhů zeleniny při 3,5 gramech na porci.

Vláknina pomáhá rozhýbat naše trávení a udržuje nás syté, ale nabízí také dlouhodobější výhody, jako je nižší riziko srdečních onemocnění. Půl šálku artyčoků přitom obsahuje asi sedm gramů vlákniny, tedy více než čtvrtinu doporučeného denního množství pro ženy a téměř pětinu pro muže. Artyčoky také patří na seznam potravin, které posilují imunitu a jsou bohaté na antioxidanty.

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021