Tento recept pochází z Argentiny, nicméně alfajores se připravují v podobných verzích po celé Jižní Americe.
Ingredience (5 porcí, cca 25 alfajores)
● 150 g maizeny (kukuřičného škrobu)
● 100 g hladké mouky
● 75 g cukru
● 100 g másla
● 2 žloutky
● 1 lžička prášku do pečiva
● čtvrt lžičky jedlé sody
● půl lžičky vanilkové esence
● lžička citronové kůry
● 1 lžíce koňaku
Na náplň
● 300 g dulce de leche (je možné nahradit 1 plechovkou karamelového Salka)
● strouhaný kokos
Postup (středně obtížné, 2 hodiny)
1. V jedné misce smíchejte kukuřičný škrob, hladkou mouku, prášek do pečiva a jedlou sodu. Do druhé misky dejte máslo, žloutky, cukr, koňak, citronovou kůru a vanilku a vyšlehejte.
2. Pak obsah obou misek smíchejte. Nejprve si pomozte vařečkou, pak doporučuji těsto vyklopit na vál nebo na pracovní desku a prsty hníst, dokud se všechny ingredience nespojí.
3. Vál si posypejte trochou mouky a těsto vyválejte na rovnoměrný plát. Měl by být vysoký pár milimetrů. Těsto má díky škrobu trochu jinou strukturu než například těsto na linecké, postupujte proto jemně, aby se moc nepotrhalo.
4. Vykrajujte několikacentimetrová kolečka a postupně je skládejte s menšími rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Z této dávky jsem vyrobila asi 50 koleček o průměru 3-4 centimetry, tedy po slepení jsem měla 25 alfajorů.
5. Pečte na 180 °C (troubu zapněte jen na ventilátor) asi 10 minut. Po vytažení z trouby nechte pár minut na plechu, jednotlivé alfajory ztuhnou a bude se s nimi lépe pracovat.
6. Po zchládnutí slepujte kolečka k sobě za pomoci dulce de leche (nebo karamelového Salka), z boku každý alfajor posypejte kokosem. Ten se nalepí po obvodu na karamelovou náplň.