Blogujeme

Chilli con carne s fazolemi, římským kmínem a hořkou čokoládou

Připravte si s námi a Tomášem Černým, skvělým šéfkuchařem a spolumajitelem restaurace Dejvická 34, lahodné chilli con carne!

26. 10. 2021
Recepty

Pod názvem Dejvická 34 je podepsaný Tomáš Černý, spolumajitel a šéfkuchař, který má jednu obrovskou přednost: díky svému temperamentu, nadšení pro vaření i respektu plynoucímu z dlouholeté praxe je magnetem pro lidi, kteří pracují v gastronomii. A dnes se takovým "šéfkuchařem" můžete stát i vy!

Ingredience (3 porce)

200 g černých fazolí uvařených
125 g loupaných rajčat
300 ml masového vývaru
50 ml olivového oleje
1 PL dvojitého rajčatového protlaku
1 cibule
1 česnek stroužek
500 g mletého masa z hovězího krku či žeber
1 červená paprika čerstvá
½ ks chilli - kajenského čerstvé
½ ČL římského kmínu
sůl, pepř černý mletý
1 ČL Muscovado cukr
½ ČL sladké mleté papriky
½ ČL mleté papriky uzené
snítka čerstvého oregana nebo 1 ČL drhnutého
snítka čerstvého koriandru
100 ml červeného vína
1 ks skořice
1 ks badyánu
1 ks bobkového listu
50 g hořké čokolády minimum 70%

Postup

1. Fazole namočíme přes noc a druhý den uvaříme doměkka v čisté vodě se solí. Scedíme a necháme připravené.

2. Na olivovém oleji dosklovata orestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a restujeme na barvu cca 5 minut.

3. Osolíme, opepříme, přidáme cukr a použijeme obě suché papriky, protlak a dobře orestujeme s masem.

4. Přidáme na kostičky nakrájenou papriku a na malé kousky bez semínek či se semínky pokud chceme pikantnost pokrájené chilli a promícháme.

5. Zalijeme vínem, necháme odpařit alkohol a přidáme loupaná rajčata. Vše dobře spojíme a restujeme dalších cca 5 minut.

6. Poté přilijeme masový vývar, uvařené fazole a na středním plamenu přivedeme k varu. Do takto připravené směsi dáme bobkový list, skořici a badyán a dusíme doměkka pod pokličkou cca 1 hodinu.

7. Pokud je maso měkké, přidáme lístky oregana pokud nemáme můžeme použít drhnuté, posekaný koriandr, hořkou čokoládu a případně dosolíme.

1

Další články

Španělsko: země býků i pestré kuchyně
Gastrotoulky

Španělsko: země býků i pestré kuchyně

30. 04. 2021

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami
Recepty

Španělská paella: šafránová rýže s kuřecím masem a krevetami

30. 04. 2021

Jamón serrano: poznejte jednu z
Suroviny

Jamón serrano: poznejte jednu z "nej" šunek na světě!

03. 05. 2021

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami
Recepty

Salát z tresky Brandade s bramborami, kajenským pepřem a černými olivami

04. 05. 2021

Newsletter

Aby vám nic neuteklo!